Πολιτισμός

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα (που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων) το Παλιό και το Νέο φρούριο, το Δημαρχείο (θέατρο Σαν Τζιάκομο) το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής ιστορίας. Η πόλη της Κέρκυρας χωρίζεται στην παλιά πόλη και στην νέα πόλη. Η παλιά πόλη είναι αυτή που συγκεντρώνει το κύριο τουριστικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό συνδυασμό από ογκώδη φρούρια, ανάκτορα, στενά σοκάκια, καμάρες με ψηλά κτίρια δυτικού τύπου.

Η ένταξη της πόλης της Κέρκυρας στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης και ευαισθητοποίησης (συνεργασία κατοίκων με τους τοπικούς φορείς) για την περαιτέρω δημιουργία και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού με σεμινάρια, συναυλίες, εκθέσεις που θα έχουν ως απώτερο σκοπό τη διατήρηση των τοπικών εθίμων και παραδόσεων που θα αναβαθμίσουν την τέχνη και τον πολιτισμό. Αρωγός και πολύτιμος συνεργάτης αυτής της προσπάθειας είναι και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το τμήμα μουσικών σπουδών και οπτικοακουστικών τεχνών. Οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας είναι αυτές που με τις μελωδίες και το πλήθος των μουσικών τους, χρωματίζουν τις καρδιές των επισκεπτών με έναν ιδιαίτερο και θαυμαστό τόνο συγκίνησης και αναμνήσεων.

Η έκδοση βιβλίων και λευκωμάτων, η συγκέντρωση και προβολή λαογραφικού υλικού, ταινιών, βίντεο καθώς και σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων με σκοπό την προβολή των υπηρεσιών πολιτισμού, την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και υποβοήθηση ερασιτεχνικών σχημάτων τοπικών συλλόγων έχει στόχο να αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον πλούσιο πολιτιστικό πλούτο της περιφέρειας του νησιού, που με κάθε τρόπο και ευκαιρία οι άνθρωποι (ντόπιοι και επισκέπτες του νησιού) προσπαθούν να επικοινωνήσουν, να κάνουν καινούργιες γνωριμίες ισχυροποιώντας έτσι τους δεσμούς μεταξύ τους. Αυτό επιτυγχάνεται με κάθε λογής δρώμενα π.χ. πανηγύρια, μουσικές εκδηλώσεις, διάφορα φεστιβάλ (μπύρας, κρασιού, τσιτσιμπύρας, σαρδέλας και μακαρονάδας). Η συνεργασία και ανταλλαγή πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με φορείς των χωρών της Ευρώπης όσο και λοιπών χωρών θα είναι μια πολύ καλή διαφήμιση για το νησί όσο και για την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι (ανεξαρτήτως χώρας και εθνικότητας) έχουν την ανάγκη για θετική επικοινωνία και εποικοδομητικό διάλογο σε μια εποχή που το χαμόγελο κοστίζει ακριβά.